Adverteren op Instagram

21 October, 2015
Adverteren op Instagram

Hetgeen je wist dat zou komen, is er nu dan ook: adverteren op Instagram. Hoe gaat het in zijn werk? Wat kan wel of juist niet? En welke mooie en minder mooie voorbeelden zijn er nu al te vinden? Een kleine introductie in de wereld van het adverteren op Instagram.

Hoe het allemaal begon…
Instagram werd in maart 2010 opgericht en in april 2012 gekocht door Facebook voor één miljard dollar. Het bedrijf maakte destijds nog geen winst en telde 30 miljoen gebruikers. Een enorm bedrag, maar een zeer goede investering. In september 2015 werden er nieuwe cijfers naar buiten gebracht over het aantal gebruikers op Instagram: 400 miljoen. Dagelijks worden er 80 miljoen foto’s geplaatst.

Dat zijn behoorlijk wat foto’s en gebruikers. Even ter vergelijking; Twitter telt momenteel 300 miljoen gebruikers en bestaat sinds 2006.

Logischerwijs wil Facebook de investering van een miljard terugverdienen. Het was dus een kwestie van tijd voordat er begonnen zou worden met adverteren. Inmiddels is de mogelijk tot adverteren ook in Nederland uitgerold en zal Instagram een steeds grotere rol spelen in de strategie van merken op social media.


Hoe adverteer je op Instagram?
Net als op Facebook worden advertenties ingeboekt via de Power Editor. Hier heeft Facebook een handige tutorial voor.

Wat vooral belangrijk is om te weten, is dat er gewerkt wordt met iets andere ‘ad objectives’, oftewel wat je wil bereiken met de advertentie. Je kiest uit één van de drie verschillende ad objectives:

  • App installs
  • Video views
  • Clicks naar website

Het draait op Instagram dus minder om het doen groeien van het aantal volgers of om het specifiek krijgen van likes, maar vooral om conversie en het overbrengen van een boodschap.


Specificaties

Een geadverteerde video op Instagram mag 30 seconden duren, dit is 15 seconden langer dan een videopost van een reguliere gebruiker. Daarnaast is het mogelijk om gebruik te maken van een ‘carousel ad’, waarbij je meerdere foto’s naast elkaar kan uploaden.


Et tu, Instagram?

Net zoals bij de introductie van advertenties op Facebook en Twitter waren de eerste negatieve reacties onder elk gesponsord bericht op Instagram niet van de lucht. In- en uitheemse ziekten vlogen over en weer, maar net als met alles wat nieuw is, is het een kwestie van wennen. This too shall pass, adverteerders. Komt wel goed. Vooral het gebruik van sterke en relevante advertenties die naadloos in de feed verschijnen is belangrijk.

Een goed idee
Laten we beginnen met een goed voorbeeld. Onderstaande advertentie sluit goed aan op de gemiddelde foto die te vinden is in iemands feed. Het is een mooi beeld dat niet aanvoelt als reclame, en het product past perfect bij de doelgroep.Tips voor adverteren op Instagram


Een minder goed idee

Dit is een voorbeeld van een slechte sales-funnel en hoe je potentiële kopers verliest. De link klikt niet door naar wat er aangeprezen wordt in de tekst. Dit is ook duidelijk te zien aan de verontwaardigde reacties onder de advertentie. Waar is de fluwelen bank gebleven? Uit deze advertentie zullen niet veel conversies komen voor dit product.
Tips voor adverteren op Instagram

 

 

Tips
Het is nog even zoeken naar de ideale manier van adverteren op Instagram, maar hier alvast enkele tips:

  • Zorg dat je website mobile ready is.
  • Zet het geadverteerde object direct na de klik als je ad objective clicks is.
  • Denk nóg beter na over fotografie en hoe je video eruitziet, op Instagram is je contact met de doelgroep nog vluchtiger.
  • Hoewel video’s auto-playen, doet het geluid dat niet. Zorg dus dat de audio niet essentieel is voor het begrijpen van de video.
  • Plaats alvast een serie foto’s op je Instagram page en zorg er ook voor dat de geadverteerde content terug te vinden is op de pagina. Advertenties op Instagram zijn namelijk altijd dark.
  • Gebruik niet teveel tekst en denk goed na over relevante hashtags.

Voor vragen staan we graag voor je klaar. Volg jij Digined trouwens al op Instagram?